Sākums » Sadarbības projekti » (sa)DARBĪBA » No zinātnes līdz klientam: “SpirulinaNord” pieredzes stāsts

No zinātnes līdz klientam: “SpirulinaNord” pieredzes stāsts

Uzņēmums dibināts: 2019

Darbinieku skaits: 6

Nozare: pārtikas audzētājs, biotehnoloģija

Inovatīvais virziens: bioekonomika

Latvijā dzimis unikāls uzņēmums – “SpirulinaNord” ar mērķi nodrošināt iedzīvotājus ar pieejamu un augstas kvalitātes spirulīnu, kas ir bagāta ar uzturvielām un pozitīvi ietekmē veselību. Spirulīna tiek audzēta speciāli radītos un unikālos bioreaktoros, apliecinot bioekonomikas pamatprincipus – inovāciju pielietojumu.

“SpirulinaNord” ir vienīgais uzņēmums Ziemeļeiropā, kas audzē spirulīnu un veido no tās unikālus produktus. Produktu klāstā ietilpst svaiga spirulīna ogu sīrupos un sasaldēta spirulīna.

Uzņēmuma dibinātāja Dr. sc. ing. Agnese Stunda-Zujeva iepriekš strādājusi par pētnieci saistībā ar biomateriāliem Rīgas Tehniskajā universitātē. Tomēr, saprotot medicīnas materiālu gauso komercializācijas procesu, Agnese pievērsās biotehnoloģijai, un tas aizveda pie spirulīnas.

Meklējot jaunas iespējas, Agnese uzzināja par mikroskopiskās aļģes – spirulīnas unikālo potenciālu. Spirulīna ir bagāta ar olbaltumvielām, vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem un pasaulē jau vairākas desmitgades pazīstama ar savu pozitīvo ietekmi uz veselību – imūnsistēmu, gremošanas sistēmu, sirds un asinsvadu sistēmu. “Es sapratu, ka šī aļģe varētu būt īsts nākotnes pārtikas produkts,” norāda Agnese.

Lielākā daļa spirulīnas tiek audzēta subtropu klimatā Ķīnā. Agnese uzskatīja, ka ir iespējams audzēt augstas kvalitātes spirulīnu arī Latvijas klimatiskajos apstākļos, tāpēc viņa nolēma atrast veidu, kā to šeit izdarīt. Kopā ar zinātnieci Dr. sc. ing. Kristīni Veģeri, tika izstrādāta unikāla audzēšanas tehnoloģija, kas ir uzņēmuma darbības pamatā. Rezultātā 2019. gadā Stopiņu novadā tika dibināts uzņēmums “SpirulinaNord”, kurā šobrīd strādā 6 darbinieki.

Viens no galvenajiem panākumu stūrakmeņiem ir pašu radītas slēgtas audzēšanas sistēmas izmantošana, kas nodrošina augstas kvalitātes spirulīnu, turklāt efektīvi pārvaldot ūdens un barības vielu resursus. Atšķirībā no tradicionālās audzēšanas seklos dīķos, “SpirulinaNord” izmanto inovatīvu, efektīvu slēgtas sistēmas risinājumu, kas praktiski novērš piesārņojuma risku un sniedz iespēju precīzākai klimata kontrolei, tādējādi nodrošinot vienmērīgu un augstu produktu kvalitāti.

Lielākais izaicinājums  – sabiedrības informēšana par jauno koncepciju par svaigu spirulīnu, jo tradicionāli šis produkts ir pazīstams kā smirdīgs pulveris. Agnese uzsver: “Mūsu ražotā svaigā spirulīna tiešām ir baudāma, turklāt satur vairāk bioloģiski aktīvo uzturvielu, nekā lietojot termiski apstrādāto spirulīnas pulveri”.

Uzņēmuma nākotnes plānos ietilpst ražošanas jaudas palielināšana, jaunu produktu izstrāde un audzēšanas metodes tālāka pilnveidošana.

Agnese aicina sabiedrību un uzņēmumus pievērst uzmanību zinātnes nozīmei efektīvu risinājumu izstrādē un tādējādi ilgtspējīgas nākotnes veidošanā. Viņa uzsver: “Ir svarīgi bērniem stāstīt par to, ka zināšanas un prasmes ir nepieciešamas un neveidojas skatoties “Tik Tokā”. Ir svarīgi pašiem darboties, attīstīt spēju radoši domāt”.

 

Top
Mainīt izmēru